Puheterapeutti on yliopistosta logopedian koulutusohjelmasta filosofian maisteriksi valmistunut Valviran laillistama terveydenhuollon ammattihenkilö.
Puheterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, jonka tavoitteena on auttaa kieli- tai puhehäiriöistä lasta tai aikuista poistamalla, lieventämällä ja/tai ehkäisemällä kielen ja puheen häiriöitä sekä niihin liittyviä vuorovaikutuksen ja kommunikoinnin ongelmia. Puheterapiassa kuntoutetaan myös syömis- ja nielemistoimintoja sekä äänentuottoa.
Puheterapia on hyvän kuntoutuskäytännön mukaista ja perustuu tarvittavaan erityisosaamiseen. Puheterapeutin käyttämät menetelmät perustuvat vakiintuneeseen ja kokemusperäisesti perusteltuun tietoon tai tieteelliseen vaikuttavuustietoon. Puheterapeuttisessa tutkimuksessa ja kuntoutuksessa voidaan käyttää kansainvälistä ICF-luokitusta (toimintakyvyn, toimintarajoitteiden ja terveyden kansainvälinen luokitus).
Puheterapiaan sisältyy puheterapeuttiset tutkimukset, kuntoutuksen suunnittelu ja sen järjestäminen, yksilö- tai ryhmäterapia, vanhempien ja lähiympäristön ohjaaminen ja tukeminen, puhetta tukevien ja korvaavien kommunikaatiokeinojen suunnittelu ja ohjaus sekä kommunikaation apuvälineiden suunnittelu ja käytön ohjaus.